Tillbakablick

Dear Mr. Samuelsson började ett mejl från en högre tjänsteman på  the Ministry for Justice and Home Affaris på Malta som jag under ett par månaders tid haft kontakt  i samband med mitt kommande besök i mitten av oktober. Mina önskemål om att få besöka institutioner och flyktingläger hade tidigare tämligen bryskt avvisats men nu var tonen helt plötsligt en annan.

Konstaterade att envishet och en smula diplomati nu innebar att jag fick tillåtelse att besöka Hal Far Families centre  och den icke statliga förläggningen Marsa.
Men bara under en timmes tid på vardera plats och förutsatt att jag godkände ett antal förhållningsregler vid besöken.
Däremot fick jag inte tillåtelse att besöka en institution för ensamkommande minderåriga såvida jag inte kunde motivera varför och på vilket vis mitt besök skulle gagna barnen.
Vi får väl se, programmet på Malta börjar bli fullspäckat och jag ska bara vara där i tre dagar och dessutom hinna med ett möte med Röda korset, Peace Lab, träffa Qassim  för att se hur han har det efter att ha tvingats flytta från flyktinglägret och sedan en sväng förbi Hal Fart Tent Willage för att prata med personalen och grönsaks handlaren jag träffade för ett år sedan som sålde varor utanför förläggningen

.

Det känns som jag har för lite tid det är så mycket jag vill hinna med.
Kanske blir det ytterligare en resa till Malta men jag är också intresserad av förhållanden av ensamkommande ungdomars situation i andra länder som Italien, Slovenien och Nederländerna.

Att komma till Malta som privatperson utan bindningar till någon organisation underlättade inte kontakterna med myndigheter och organisationer, snarare betraktades mitt intresse för flyktingar med misstänksamhet och inte fullt begripligt.
Men trots det och de avtryck den svenska kritiken lämnat efter sig blev jag överallt vänligt och korrekt bemött, men alla dörrar öppnades inte men det blir fler resor.

Nej, Utbildningsministern Jan Björklund har inte möjlighet 
Hej och tack för Din vänliga förfrågan till Jan Björklund om ett möte om nyinvandrade elevers utbildning skrev den politiska assistenten.  Dessvärre är Jans kalender redan så hårt uppbokad under våren att han vill hänvisa er till Folkpartiets riksdagsledamot Roger Haddad som är ledamot av Utbildningsutskottet. 
-Men tid att satsa 330 miljoner för att lappa och laga en utbildning för nyinvandrade elever som aldrig fungerat finns det, funderade jag. (20140322)

Besvärlige gode män och vårdnadshavare
Engagerade aktiva gode män och vårdnadshavare som står upp för unga ensamkommandes bästa men har en annan uppfattning än socialtjänsten  vad det innebär betraktas inte sällan som besvärliga. Oavsett hur rätt en god man vårdnadshavare har i sak ogillar socialtjänsten i vissa av landets kommuner att ifrågasättas. Några nya uppdrag i dessa kommuner kan inte en besvärlig god man eller vårdnadshavare räkna med, vilket såklart är fel men ändå kan kännas som en lättnad och för övrigt är det nog Socialtjänsten som orsakar besvären.

Kanske i morgon
En solig dag, blå himmel, vita moln varmt och jag var på ett möte och önskade att jag satt på altanen hemma med en kopp kaffe och lät blicken fara över landskapet. Kanske i morgon.

Rättsliga ställningstagande
Migrationsverkets rättsliga ställningstagande är viktiga att känna till för gode män och vårdnadshavare men är mer eller mindre obegripliga om man inte är jurist eller rättschef på Migrationsverket.
Generaldirektör Mikael Ribbenvik borde kanske överväga att tillämpa ett lämpligt språkbruk så att viktig information inte osynliggörs för dem som berörs och har anledning att känna till de rättsliga ställningstagandena.

Bättre att bygga vägar än att riva broar
Att försöka förstå orsakssammanhang, se helheten, möjligheter och alternativ som Europaparlamentet utryckt det, förstå ett litet lands kultur, betona och respektera arbetet personal inom hjälporganisationer och myndigheter gör för flyktingar har känts mer angeläget än att kritisera uppenbara brister och göra jämförelser i vissa avseenden med svenska förhållanden.

Ensamarbete
Trots alla kontakter, samtal och möten med vuxna kring ungdomarna  är uppdraget i grunden ett  ensamarbete. Behovet av att dela erfarenheter och upplevelser med andra känns emellanåt angeläget då tankarna på ungdomarna och deras tillvaro aldrig är långt borta. Inte för nära inte för långt ifrån men alltid till hands har varit mitt val av förhållningssätt till ungdomarna. Men, ett mål är bara ett mål som vardagens verklighet inte bryr sig om därför blir ungdomarnas oro också min oro, deras besvikelser och förhoppningar mina och deras glädje min glädje. Det är liksom inte mycket att göra åt, det bara är så.

Farhan
Såväl Aftonbladet som P3 har uppmärksammat  fallet med Farhan. och det har bildats stödgrupper på Facebook. Farhan, en skötsam lågmäld kille som skötte sina studier och var allmänt omtyckt. Sverige hade blivit hans land här ville han bo men efter närmare tre år i Sverige transporterades han bort från välfärden till Tanzania, ett land han aldrig varit i.
Jag brukar alltid framhålla att tjänstemännen på Migrationsverket är kompetenta, serviceinriktade  och att de asylutredningar som görs är väl underbyggda och omsorgsfulla. Men med över tretusen anställda finns det naturligtvis personer där omdömet sviktar och maktkänslan bedövar. Känslan för vad som är rätt och riktigt hamnar långt  vid sidan av vad en bredare allmänhet uppfattning anser vilket också Europadomstolen kunnat konstatera ett antal gånger.

Utlänningslagen som våra valda ombud bestämt skall gälla behöver snarast justeras i vissa stycken och ändras helt i andra det vill säga om vi vill ha ett humant samhälle som som är beredda att hjälpa dem som är illa ute.

Migrationsverket gör vad politikerna bestämt och ibland mer så nu vore det bra om politikerna tar ansvar och inte gömmer sig bakom  Migrationsverket, då kanske en nittonåring kunnat få en framtid här.

Dublinförordningen och Limboungdomar
Ett stort bekymmer är våra folkvalda politikers ointresse att idag uttnyttja undantagsregeln i Dublinförordningen som man gjorde 2008 när det gällde Grekland. När man som god man varit med när unga människor skickas iväg till ett EU land ungdomen passerat på sin väg till Sverige undrar man vad humaniteten tagit vägen, varför viljan att hjälpa är så långt borta och hur det kommer sig att  politiker inte inser det rimliga i att unga människor ska ha rätt att få sin ansökan om asyl prövad i Sverige. För Limbo ungdomarna är livet en tillvaro mellan himmel och helvete. De får inte stanna i Sverige men beslutet om avvisning verkställs inte.

Det finns plats för mig också


Här skulle 30 miljoner människor kunna bo, sa han eftertänksamt samtidigt som han blickande ut över det vidsträckta uppländska öde höstlandskapet. 
Förundrad över hur stort landet han kommit till var satte han upptäckten av allt outnyttjat utrymme i relation till sin egen situation och drog slutsatsen att det rimligen borde finnas plats för honom också, men så var det inte.

Vi var på väg från Stockholm till en liten ort i Uppland långt ute på landet för att besöka ett konsult stött familjehem. 
Situationen i ankomstkommunen där han bott sedan han kom till Sverige för ett halvår  sedan var kaotiskt. Socialtjänsten gick på knäna eftersom alla ensamkommande underåriga blev kvar i kommunen i brist på anvisningsplatser och skulle tas om hand och utredas.

På HVB var över 25 underåriga inskrivna, några med PUT, en del var Dublin ungdomar, andra hade fått avslag eller väntade besked. En osalig samling ungdomar i tre våningar, att komma därifrån till ett familjehem var en dröm som nu skulle besannas för en ung kille från Afghanistan som fått avslag på sin asylansökan och sina överklaganden i två instanser men nu ändå fick chansen till ett bra boende och bekymren för framtiden kunde för några timmar trängas undan


Utbildning för gode män/vårdnadshavare
2013 anordnar Migrationsverket, Länsstyrelserna, Migrationsverket och SKL i ett samarbetsprojekt som delvis bekostas av EU utbildning för gode män på fyra platser i landet.
Att initiativ tas för att utbilda gode män är naturligtvis bra men mindre bra är, att utbildningar av den här typen blir ett substitut för en obligatorisk enhetlig nationell utbildning för gode män, som därmed skjuts på framtiden. Eller ska det här ses som en början.


Svårare för somalier att få asyl i Sverige
Situationen i  södra och mellersta Somalia har numera karaktären av icke väpnad konflikt skriver Migrationsverket sammanfattningsvis efter en utredningsresa och därmed kommer beviljade ansökningar om asyl minska från nuvarande 90% till 80% för somaliska medborgare.
Beslutet kommer förmodligen även gälla de somalier som lämnade Somalia när de rådde väpnat konflikt och i månader eller år försökt ta sig till Europa och som är ovetande om Migrationsverkets ställningstagande.’

Unga asylsökande har blivit en affärsidé
Att många anordnare av boenden för ensamkommande ungdomar har de bästa avsikter och eftersträvar en bra verksamhet finns ingen anledning att betvivla.  Tyvärr förekommer också motsatsen, verksamheten planeras utifrån ekonomiska kalkyler  som inte tar hänsyn till ungdomens bästa. Generösa bidrag från myndigheter försvinner ned i ägarnas fickor eller i den kommunala budgeten  i stället för att komma ungdomarna till godo.

Häpnadsväckande
När häpnadsväckande insatser av Socialtjänsten med jämna mellanrum avslöjas av media är dett lätt att förstå varför polismyndigheter i hela landet i åratal kritiserat samarbetet med Socailtjänsten och varför  gode män/vårdnadshavare alltför ofta har problem med socialtjänsten. 
Ibland verkar det som socialtjänsten lever i en egen värd där sunt förnuft och logik har en annan innebörd än för en bredare allmänhet och för den gode mannen.Därför blir undantagen så glädjande och i ärlighetens namn oväntade men mycket välkomna. Som här om dagen, tack för det.

Olämpliga för uppgiften men obytbar
Ensamkommande underåriga har rätt till ett offentligt biträde som är lämplig för uppgiften, skriver Statskontoret i en nyligen offentliggjord rapport.
Men ett biträde som är olämplig för uppgiften är  i praktiken inte utbytbar. Statskontorets förslag till förbättringar är välkomna men tills det blir förändringar tvingas underåriga acceptera biträden som de inte känner förtroende för och som är uppenbart olämpliga. 

Unaccompanied minors
Flyktingströmmarna i världen tilltar, orättvisor består och som en följd av detta kommer enligt MV nuvarande prognoser fler än 4000 unccompanied minors söka asyl i Sverige 2013.Unaccompanied minors, är den internationella benämningen på dem som i Sverige av media, rättsväsende, forskare, gode män benämns som, unga, ungdomar, underåriga, minderåriga, tonåringar, omyndiga, huvudman, myndling, barn etc.  
Ett ambivalent förhållningssätt kan tyckas.
Med tanke på att det under våren 2013 fattas beslut om en gemensam asylpolitik inom EU borde kanske också Sverige använda benämningen minors, eller unaccompanied minors, UM.

pastedGraphic.png

Tjena, tjena sa Migrationsminister Tobis Billström igenkännande när han passerade mig med två lokala politiska förmågor i släptåg var på väg att prata om, Sveriges och företagens behov av att kunna anställa internationell arbetskraft,  på sydsvenska handelskammaren i Malmö.
Jag funderade på att delta i mötet men åkte i stället till Lund för att prata med sextonåriga Muhammed från Somalia som om ett par dagar ska börja skolan. En skola som liksom flertalet andra skolor i landet  sannolikt inte ger honom en utbildning som svarar mot Sveriges och företagens behov och därför inte  anställer honom. (2018)



Nej, justitieminister Morgan Johansson
Morgan Johansson har jag  träffat i olika sammanhang ett flertal gånger och getts tillfälle att framföra synpunkter om bl.a ändamålsenliga utbildningar för ensamkommande.
Trevlig, glad  och kunnig men vad avser gängkriminalitet och regeringens insatser var vi en bit ifrån varandra så jag twittrade:
Nej, justitieminister Morgan Johansson. Överfulla fängelser kan inte tas som intäkt för att  de åtgärder som vidtagits för att bekämpa  brottsligheten i landet är effektiv.  Tomma fängelser är däremot ett mått på effektiviteten.


På väg till en pilotutbildning för gode män och med lite tid över fick jag en ingivelse när jag passerade Katolska kyrkan på Folkungagatan. Efter en kort stunds  tvekan gick jag in  i kyrkan utan att egentligen vad jag kunde förvänta mig. Kanske en tyst tom lite öde lokal men så var det inte. I bänkraderna fanns ett femtiotal personer en del försjunkna i bön andra knäböjande och i en till synes annan värld.

Och det var en annan värld, utanför kyrkportarna var biltrafiken intensiv, människor rörde sig sig snabbt på trottoarer och övergångsställen, Mc Donalds sålde hamburgare  och chaufförerna i Taxibilarna som stod uppradade utanför Malmen väntade otåligt på kunder. Men i den Katolska kyrkan var det lugnt.
När prästerna började mässa lämnade jag kyrkan och begav mig i lugn takt med den nedgående solen i ansiktet mot SKL, numera SKR och den sista delen av utbildningen som varit ganska intressant och lite lärolik. Söder, staden i staden, min stadsdel och mina uppväxtkvarter
I morgon skall jag på återvändar samtal med Farhan.
Är Gud god så låter han Farhan stanna, Ramadan få ett positivt besked från Migrationsdomstolen och Sad inhibition, bad jag. Men jag är agnostiker så det kan gå lite hur som helst.
Det  är våra folkvalda som står för den guddomliga makten och bestämmer över Farhans, Ramadans, Sads och alla andra ensamkommande ungdomars  öde, inte Migrationsverket som gör vad Riksdagen bestämt.
Kanske är det vi som bär ansvaret, vi som valde dem  kanske är det folket som besitter den guddomliga makten.

Hur länge ska det dröja innan björkarna nere vid vägen  kläs av tusentals gröna blad , undrar jag lite missbelåten över att det inte redan hänt. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge är ett  löjligt påstående yttrat av någon utan fantasi och förmodligen också sysslolös utan planer.
Jag vill att saker skall hända på studs, jag vill se bladen röra sig och höra suset. Det bara är så.

Om landets kommuner förverkligat vad som sägs i lagar, förordningar och anvisningar ger möjlighet till hade undervisningen för nynlända elever varit bra. Det är den inte, i stället  kan man konstatera, att skolor i den krigsdrabbade Ghazni provinsen i Afghanistan eller Mogadishu i Somalia med svåra inre politiska och religiösa konflikter kan erbjuda en bättre undervisning med fler lektionstimmar och ämnen än vad skolor i vissa kommuner i vårt land kan ge nyanlända elever.
Trots en skollagar, förordningar och allmänna råd från Skolverket är utbildningen generellt sätt på en alldeles för låg nivå och på sina håll urusel även om en del kommuner är lysande undantag.
För nyanlända ungdomar är en undermålig utbildning inte bara en besvikelse de minskar också deras möjligheter  till ett bra yrkesval med goda framtidsutsikter och inkludering i det svenska samhället. (2012)

Skolan exkluderar ungdomar
pastedGraphic.png

Korta skoldagar, få ämnen och placering i språk introduktions klasser upp till 3 år, separerade från den reguljära utbildningen och skolans övriga elever, så ser situationen ut för många nyanlända elever i flertalet av landets kommuner. Skolverkets betonar  att  ”speciellt betydelsefulla är de bestämmelser som gäller skolans likvärdighet, elevens tillgång till utbildning och särskilt stöd samt utbildningens anpassning till elevens individuella behov och förutsättningar.” Men varken Skolverkets anvisningar eller den nya skollag som trädde i kraft i juli 2011  har gjort något större intryck på ansvariga politiker i kommunerna som anser att 3-4 timmar om dagen motsvarar heltidsstudier och 4-6 ämnen är tillräckligt för ensamkommande ungdomar som därmed varken ger ungdomarna eller engagerade kunniga lärare en chans.En undermålig utbildning är inte bara är en besvikelse för ungdomen som försvårar deras möjligheter till ett bra yrkesval med goda framtidsutsikter det är också en förlust för samhället som inte tar tillvara på den resurs ungdomen är och till en bra integration i det svenska samhället.

SVT, Rapport har i ett par inslag uppmärksammat hur ansvariga på HVB slarvat med  journalföring och hur ensamkommande ungdomar blivit utan hjälp på grund av att överförmyndaren förordnat personer till gode män som är mer intresserade av pengar än de ungdomar de förväntas hjälpa.

Det är bra att media tar upp sådana förhållanden men det finns mycket mer att rapportera och det är bara att hoppas på att medias intresse håller i sig och granskningen även omfattar  om  Skolinspektionen, Länsstyrelsen, Överförmyndaren och Socialstyrelsen uppfyller sitt tillsynsansvar när det gäller verksamheter som rör ensamkommande ungdomar.

Som god man och särskilt tillförordnad vårdnadshavare under många år  är det min erfarenhet att det inte fungerar särskilt bra vilket kan innebära att ensamkommande ungdomar inte inkluderas i skolväsendet, inte får den hjälp de har rätt till och ofta behöver och i vissa fall varken en god man eller socialsekreterare.(2012)

På gränsen till lycklig
Hans väntan blev också min väntan, hans förhoppningar blev mina och hans glädje när beskedet om uppehållstillstånd äntligen kom igår efter en orimligt lång tid blev också min glädje.
Mot alla odds ändrade Migrationsdomstolen Migrationsverkets beslut om utvisning, det händer bara i kanske två procent av alla ärenden som överklagas, men nu kan en ung människa börja planera sin framtid i Sverige efter en långt tid av oro och förtvivlan men också hopp. Han vill bli polis har han berättat men jag undrar om det verkligen är det rätta för honom.
Hur som helst det känns bra nu när väntan är äntligen över  och jag känner mig lättad och glad på gränsen till lycklig.

Rättsosäkert
Hur är det med rättssäkerheten egentligen, undrar jag  efter ett möte med biträdet för en av grabbarna.
Hur kan Migrationsverket förordna biträden till ensamkommande underåriga asylsökande som skriver tunna överklaganden, inte gör grundläggande yrkanden och förefaller vara ointresserade av sina klienter.
Och hur kan det vara rättssäkert när Migrationsverket och rättsliga instanser anser att uppenbart olämpliga biträden inte skall entledigas.

Om exkludering
Vad är orsaken till att varken skolledning eller utbildningsnämnd visar något intresse för att inkludera nyanlända elever i skolantänker jag efter ett möte med rektorn för språkintroduktions programmet.
-Du som är så engagerad kan väl göra någonting, sa hon efter en stunds diskussion utan att egentligen mena det.
-Jo det kan jag, men är det inte ditt ansvar
En bra utbildning kan ge ett bra jobb och goda framtidsutsikter medan motsatsen kan innebära arbetslöshet eller dåligt betalda jobb. Inkludering i skolan kan innebära inkludering i samhället i stället för ett utanförskap.Vad är det som är så svårt att förstå eller förstår rektorn men gör ändå ingenting och i sådana fall varför?

Nämndemän
Under den närmare två timmar långa förhandlingen på Migrationsdomstolen tittade jag väl sådär 300 gånger på de tre nämndemännen för att få en uppfattning eller   antydan om vad de tänkte och hur de skulle kunna tänkas besluta. Men mitt tittande gav inget resultat. Några veckor senare när det beslutet kom visade det sig att de var negativa till att ändra på Migrationsverkets beslut.

På gränsen till lycklig
Hans väntan blev också min väntan, hans förhoppningar blev mina och hans glädje när beskedet om uppehållstillstånd äntligen kom igår efter en orimligt lång tid blev också min glädje.
Mot alla odds ändrade Migrationsdomstolen Migrationsverkets beslut om utvisning, det händer bara i kanske två procent av alla ärenden som överklagas, men nu kan en ung människa börja planera sin framtid i Sverige efter en långt tid av oro och förtvivlan men också hopp. Han vill bli polis har han berättat men jag undrar om det verkligen är det rätta för honom.
Hur som helst det känns bra nu när väntan är äntligen över  och jag känner mig lättad och glad på gränsen till lycklig.

Farhan
Såväl Aftonbladet som P3 har uppmärksammat  fallet med Farhan. och det har bildats stödgrupper på Facebook. Farhan, en skötsam lågmäld kille som skötte sina studier och var allmänt omtyckt. Sverige hade blivit hans land här ville han bo men efter närmare tre år i Sverige transporterades han bort från välfärden till Tanzania, ett land han aldrig varit i.
Jag brukar alltid framhålla att tjänstemännen på Migrationsverket är kompetenta, serviceinriktade  och att de asylutredningar som görs är väl underbyggda och omsorgsfulla. Men med över tretusen anställda finns det naturligtvis personer där omdömet sviktar och maktkänslan bedövar. Känslan för vad som är rätt och riktigt hamnar långt  vid sidan av vad en bredare allmänhet uppfattning anser vilket också Europadomstolen kunnat konstatera ett antal gånger.

Utlänningslagen som våra valda ombud bestämt skall gälla behöver snarast justeras i vissa stycken och ändras helt i andra det vill säga om vi vill ha ett humant samhälle som som är beredda att hjälpa dem som är illa ute.

Migrationsverket gör vad politikerna bestämt och ibland mer så nu vore det bra om politikerna tar ansvar och inte gömmer sig bakom  Migrationsverket, då kanske en nittonåring kunnat få en framtid här.


Dublinförordningen och Limboungdoma
r
Ett stort bekymmer är våra folkvalda politikers ointresse att idag uttnyttja undantagsregeln i Dublinförordningen som man gjorde 2008 när det gällde Grekland. När man som god man varit med när unga människor skickas iväg till ett EU land ungdomen passerat på sin väg till Sverige undrar man vad humaniteten tagit vägen, varför viljan att hjälpa är så långt borta och hur det kommer sig att  politiker inte inser det rimliga i att unga människor ska ha rätt att få sin ansökan om asyl prövad i Sverige. För Limbo ungdomarna är livet en tillvaro mellan himmel och helvete. De får inte stanna i Sverige men beslutet om avvisning verkställs inte.

 
Skolan exkluderar ungdomar

Korta skoldagar, få ämnen och placering i språkintroduktions klasser upp till 3 år, separerade från den reguljära utbildningen och skolans övriga elever, så ser situationen ut för många nyanlända elever i flertalet av landets kommuner. Skolverkets betonar  att  ”speciellt betydelsefulla är de bestämmelser som gäller skolans likvärdighet, elevens tillgång till utbildning och särskilt stöd samt utbildningens anpassning till elevens individuella behov och förutsättningar.” Men varken Skolverkets anvisningar eller den nya skollag som trädde i kraft i juli 2011  har gjort något större intryck på ansvariga politiker i kommunerna som anser att 3-4 timmar om dagen motsvarar heltidsstudier och 4-6 ämnen är tillräckligt för ensamkommande ungdomar som därmed varken ger ungdomarna eller engagerade kunniga lärare en chans.En undermålig utbildning är inte bara är en besvikelse för ungdomen som försvårar deras möjligheter till ett bra yrkesval med goda framtidsutsikter det är också en förlust för samhället som inte tar tillvara på den resurs ungdomen är och till en bra integration i det svenska samhället.

Meningen med livet
Varmt och skönt  framför braskaminen men grått och blåsigt utanför ser jag genom altanfönstret. De stora, ännu bladlösa björkarna vid grusvägen gungar följsamt med vinden och världen snurrar på i stort  sätt som vanligt om man ska tro vad som rapporteras i nyhetsprogrammen på TV. Olyckor, krig och finansiella kriser dominerar nyhetsflödet  i stället för fred, ekonomisk stabilitet, kärlek och en värld med lyckliga människor. Varför är det så?
Men våren närmar sig vilket alltid är något  och vi snurrar på i ett expanderande universum  till vilken nytta och i vilket syfte frågar jag mig utan tanke på att  så här på morgonen inleda någon slags analys. Bara några tankar.
Morgonrocken fortfarande på och det goda kaffet nära men snart är det dags för samtal och möten, det bara är så.